Na reformu zabudnite

utorok, 09. február 2021, 10:56

To, čo sa na začiatku pontifikátu tejto vlády zdalo ako nepredstaviteľné, sa zrejme stane realitou. Napriek silnému mandátu z volieb, napriek sľubom vo volebných programoch, sa reforma zdravotníctva stráca v hmle. Úlohy sú ťažké, a nie je toho, kto by ich urobil.

Áno, je tu pandémia, veľa vecí skomplikovala, odčerpala kapacity a tak ďalej. To všetko by mohli byť poľahčujúce okolnosti. Ale skôr mám pocit, že sú to dnes len výhovorky, ktoré padajú vhod. 

Ak by na ministerstve jestvovala vízia, reformný plán, tak v závetrí pandemických krízových štábov mohol reformný tím už takmer rok pripravovať potrebné zmeny. Na to netreba veľa ľudí. Keď som s kolegami robil pre ministra Zajaca, reformný tím ste mohli spočítať na prstoch jednej ruky.

Reforma si vyžaduje komunikáciu so zainteresovanými hráčmi. Z vyjadrení stavovských organizácií a priemyselných asociácií však vyplýva, že dialóg s ministerstvom dnes prakticky nejestvuje, a to ani v bežných, operatívnych veciach. 

Nie je vidno lídra zmeny. Bez lídra sa zmena neuskutoční. Reforma potrebuje ministra-buldoga, ktorý to politicky pretlačí (pri všetkej úcte k Marekovi Krajčímu, toto nie je jeho osobnostné nastavenie). A tiež premiéra, ktorý ho v tom boji podrží (a nie populistu zbierajúceho facebookové lajky).

Ak sa presúvajú návrhy reformných zákonov na koniec roka 2021, tak z toho cítiť snahu, aby tieto témy „vyhnili“. Do parlamentu sa dostanú 2 roky po voľbách. Reformy sú bolestivé, a preto sa majú robiť skôr na začiatku než na konci volebného obdobia. Aby stihli priniesť ovocie ešte pred voľbami a na boliestky aby sa zabudlo. 

Aj Zajacova reforma bola v roku 2004 definitívne schválená 2 roky po voľbách. Počas tých dvoch rokov však bolo vidieť, že sa na nej robí – bola predstavená základná architektúra, zásadné koncepty, organizovali sa pravidelné workshopy s odbornou verejnosťou i médiami. Teraz nie je vidieť nič z toho. 

Nechcem vyzerať ako travič studní. Ale som ochotný sa staviť, že z tohtoročného legislatívneho plánu úloh ministerstva zdravotníctva sa väčšinu bodov nepodarí naplniť.

(článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny)

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia