Program Slobodného fóra (SF) v zdravotníctve je \“in\“

pondelok, 07. júl 2008, 14:00

Program Slobodného fóra (SF) v zdravotníctve je „in“. Je inkonzistentný a insitný. Liberáli zo Slobodného fóra nie sú proti pluralite, „ale okrem nevyhnutných nákladov zisk musí ísť späť do systému.“ Považujú snáď ekonómovia v SF zisk za náklad? Máme tomu rozumieť tak, že liberálna strana je proti dosahovaniu zisku? Podľa SF „zdravotné poisťovne majú byť len správcami peňazí, ktoré ľudia platia v podobe odvodov do zdravotníctva“. Áno, takýto systém sme tu mali od roku 1994 do roku 2004. Jeho výsledkom boli dlhy vo výške takmer 50 % ročného obratu poisťovní, žiadne corporate governance a nízka úroveň manažmentov.

Liberáli zo Slobodného fóra sú taktiež za „štátom garantovanú minimálnu sieť“. To neprekvapí, keď zistíme, že podpredseda SF pre zdravotníctvo pracuje v štátnej nemocnici.

Najväčšia časť z úsporného programu je venovaná zdravotníckym pracovníkom. SF poukazuje na trend odchodu zdravotníckych pracovníkov do zahraničia. Výšku trendu však v SF zrejme nemajú zmapovanú, pretože neuvádzajú jediné číslo. Podobne na vode stoja aj tvrdenia, že pacienti musia neúmerne dlho čakať na niektoré diagnostické výkony a operácie. Aké sú na tieto tvrdenia dôkazy?

Podobne vágne dokument pokračuje aj ďalej. Žiadne konkrétne číslo, žiadna dopadová štúdia, o nejakom celistvom koncepte a vízii ani nehovoriac. Za najväčší problém považuje SF systém doplácania na lieky, pričom „vysoké doplatky za lieky neúmerne zaťažujú ich rodinný rozpočet“. Riešením má byť zavedenie „regulovanie cien liekov s cieľom zníženia nákladov na liečbu dlhodobo chorých pacientov“. Druhým riešením pre slovenské zdravotníctvo má byť zavedenie „účinných a dlhodobých preventívnych programov“. Tretím riešením je vytvorenie systému „aby ambulantná starostlivosť bola dostupná“ a „nemocníc radšej menej“. Niekedy je lepšie byť radšej menej „in“.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia