Raši Richard

piatok, 04. máj 2012, 11:58

MUDr. Richard Raši, PhD, MPH (* 2. apríla 1971, Košice) je bývalý minister zdravotníctva (júl 2008 – júl 2010). Od roku 2010 je primátorom mesta Košice a od apríla 2012 je zároveň poslancom parlamentu za stranu SMER-SD a predsedom Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

Richard Raši je absolventom Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (1989-1995). V roku 1998  získal atestáciu I. stupňa v odbore chirurgia a v roku 2004 atestáciu II. stupňa v odbore úrazová chirurgia. V roku 2004 zároveň získal aj titul Master of Public Health na Slovenskej zdravotníckej univerzite. V roku 2010 ukončil doktorandské štúdium na Katedre prístrojového a biomedicínskeho inžinierstva Strojníckej Fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Zúčastnil sa na viacerých odborných stážach vo Francúzsku, Švajčiarsku, v Spojených štátoch amerických a vo Švédsku. Je autorom a spoluautorom niekoľkých publikácií a viacerých článkov.

Od roku 1995 pracoval ako lekár  na klinike úrazovej chirurgie v košickej fakultnej nemocnici L. Pasteura. V rokoch 2000 – 2003 pôsobil aj ako lekár ženského hokejového reprezentačného tímu a v rokoch 2000 – 2007 ako lekár hokejového týmu HC Košice.

V období 2004 – 2007 pracoval ako námestník riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť pre chirurgické odbory vo fakultnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. V marci 2007 bol vymenovaný za riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave, ktorá je najväčšou fakultnou nemocnicou na Slovensku a patria pod ňu nemocnice v Ružinove, v Petržalke, na Kramároch a v Starom meste.

3. júna 2008 sa Raši ako nominant strany Smer-SD stal ministrom zdravotníctva SR a na tomto poste zotrval do júla 2010. Prezident Ivan Gašparovič ho do tejto funkcie vymenoval po demisii Ivana Valentoviča. Raši bol kritikom reforiem predchádzajúceho ministra Rudolfa Zajaca. Prvým krokom po nástupe do funkcie bola zmena verejnosťou kritizovaného rozhodnutia Ivana Valentoviča o zlúčení Detského kardiocentra s Detskou fakultnou nemocnicou. Raši však, podobne ako jeho predchodca, nepredstavil žiadnu koncepciu rezortu. Už v prvých dňoch vo funkcii ministra bol nútený na základe kritiky zo strany predsedu vlády odvolávať svoje výroky.

Po voľbách do národnej rady SR v júni 2010 sa stal poslancom parlamentu za stranu Smer-SD. Bol tvrdým odporcom transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, ktorú presadzoval vtedajší minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Jeho návrh na zrušenie transformácie nemocníc bol v decembri 2011 schválený.

Na jeseň v roku 2010 bol ako kandidát politickej strany Smer-SD zvolený za primátora mesta Košice.

Po vzniku novej vlády v apríli 2012 sa o ňom opäť uvažovalo ako o kandidátovi na post ministra zdravotníctva, no nakoniec zostal na primátorskej stoličke. V predčasných parlamentných voľbách získal viac ako 90 000 preferenčných hlasov a dostal sa tak až na šieste miesto na kandidátke Smeru-SD. Jedným z jeho prvých krokov vo funkcii poslanca parlamentu bolo predloženie novely zákona, ktorá mala uvoľniť podmienky pri odvolávaní predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou a taktiež novely zákona o zdravotnom poistení, ktorá mala ktorá má zaviesť nový mechanizmus prerozdeľovania poistného medzi zdravotnými poisťovňami a zvoľniť vykazovanie platobnej schopnosti poisťovní.

V súčasnosti Richard Raši pôsobí ako primátor Košíc, poslanec parlamentu za stranu SMER-SD a predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

Richard Raši je ženatý, má tri dcéry.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia