Valentovič: návrat k tabuľkovým platom

sobota, 21. október 2006, 10:18

Téma návratu tabuľkových platov v zdravotníctve je podľa ministra Ivana Valentoviča naďalej aktuálna. Ako uvádza tlačová agentúra SITA, pracovná skupina zložená zo zástupcov ministerstiev zdravotníctva a sociálnych vecí rieši možnosť, že sa opäť zavedie odmeňovanie lekárov nie podľa ich výkonu a kvality, ale podľa tabuliek. „Sú rôzne názory na túto otázku, tak, ako sú rôzne názory samotných zdravotníckych zariadení,“ uviedol Valentovič.

Podľa ministra niektorí poskytovatelia súhlasia s tabuľkovým odmeňovaním, ďalší sú za zavedenie minimálnej mzdy v zdravotníctve, ale ďalší sú za zachovanie súčasného stavu, kedy o mzdách rozhoduje zdravotnícke zariadenie samo. Dôležité podľa Valentoviča bude dospieť ku konsenzu, pričom v hre je aj možnosť zaviesť tabuľky iba pre niektoré prípady.

Odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov podľa tabuliek, kde sa zohľadňovalo vzdelanie a počet odpracovaných rokov, prestalo platiť od začiatku roka 2005. Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb žiadal zachovanie tohto spôsobu odmeňovania. Na podporu tejto požiadavky zorganizoval aj protestný míting a hrozil aj ostrým štrajkom, ktorý sa však neuskutočnil.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia