Lekárnici sa obávajú dvojitej sadzby DPH

sobota, 25. november 2006, 15:15

Lekárnici sa obávajú avizovaného prechodu na dvojitú sadzbu dane z pridanej hodnoty. Na stretnutí Asociácie dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok 24. novembra 2006 viacerí lekárnici upozornili, že pripravovaná znížená sadzba DPH na lieky by mala platiť od januára, zároveň s novou kategorizáciou liekov.

Podľa lekárnikov pri takomto masívnom preceňovaní musia všetky lekárne urobiť kompletnú inventúru. Sortiment lekární má pritom niekoľko stoviek položiek a môže sa stať, že inventúra bude trvať aj niekoľko dní, čo môže spôsobiť problémy pri zásobovaní liekmi, uvádza agentúra SITA.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva Daniela Klačka ešte nie je definitívne určené, ako bude vyzerať DPH od januára. Všetko podľa neho závisí od definitívne schválenej podoby návrhu štátneho rozpočtu. Ako Klačko dodal, tieto problémy si ministerstvo uvedomuje. Ak sa ukáže, že aplikáciu do praxe by nebolo možné reálne stihnúť, ministerstvo zváži posunutie zmien. Podľa riaditeľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Jána Mazaga po zmene sadzby DPH na lieky nebude problémom kategorizácia. „Bude to len technický prepočet, ktorý zvládneme za 24 hodín,“ skonštatoval Mazag.

Ministerstvo zdravotníctva v budúcnosti plánuje zmeniť spôsob práce kategorizačnej komisie, zrušiť skrátené konanie kategorizácie a neumožniť lieku dostať sa do kategorizácie po uzávierke prihlášok. Súčasný interval kategorizácie, štyrikrát do roka, by sa mal upraviť tak, aby úplná kategorizácia bola iba dvakrát do roka. Zároveň by ju však mali dopĺňať dve „malé kategorizácie“, v ktorých by sa uvádzali len nové lieky.

ADL sa v piatok mala stretnúť s ministrom zdravotníctva Ivanom Valentovičom po prvý raz od jeho nástupu do funkcie. Minister sa však napokon pre iné pracovné povinnosti ospravedlnil a zastúpil ho štátny tajomník.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia