Stačí jedna poisťovňa? HPI k Valentovičovmu tvrdeniu

pondelok, 27. november 2006, 14:36

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič nevylučuje, že by na Slovensku bola len jedna zdravotná poisťovňa. Túto možnosť naznačil v nedeľnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12.

Jednou z tém diskusie s poslancom Viliamom Novotným (SDKÚ-DS) bol zákon o verejnoprávnych poisťovniach, ktorého návrh koluje po Slovensku. Minister Valentovič označil diskusiu za predčasnú, pretože ide len o pracovný návrh zákona. Až jeho definitívna podoba sa dostane do pripomienkového konania. Poslanec Novotný ocenil prísľub pripomienkového konania, keďže sa šíria informácie o prijatí tohto zákona cez poslanecký návrh v druhom čítaní priamo v parlamente.

V tomto momente diskusie minister Valentovič sa od sľúbeného pripomienkovania dištancoval. Povedal, že nenesie zodpovednosť za návrhy poslancov. Návrhov je podľa neho viac: „Viete, že sa najprv hovorilo v prvej etape o povinnom poistení ozbrojených zložiek v Spoločnej zdravotnej poisťovni. Potom sa hovorilo o povinnom poistení štátnych zamestnancov, áno. Dneska sa hovorí o povinnom poistení všetkých poistencov, za ktorých platí poisťovňa. A dokonca môžem povedať, že sa hovorí aj o tom, že prečo nie jednu poisťovňu na Slovensku.“

Pre televíziu Markíza minister potvrdil úvahy o jednej poisťovni s odvolaním sa na fakt, že vo viacerých krajinách Európskej únie systém jednej štátnej poisťovne funguje.

Je zložité reagovať na myšlienky ministra zdravotníctva, ktoré sú založené na pocitoch a nie sú podporené štandardnou argumentáciou. Health Policy Institute považuje takýto prístup k zdravotnej politike za nezodpovedný. Skúsenosti z iných sektorov dokazujú, že pre občana ako spotrebiteľa je výhodnejšie mať niekoľko súkromných bánk ako jednu štátnu, či niekoľko typov hypermarketov ako jeden Prior. Pri jednej zdravotnej poistovni by skutočným klientom neboli poistenci, ale štát. Zdroje poisťovne by neboli efektívne využívané na zlepšovanie zdravia občanov, ale na uspokojovanie záujmov politických strán a rozličných lobistov. Ak má štát ambíciu aby VšZP bola jedinou poisťovňou, môže to dokázať vo férovom boji o poistenca. Zatiaľ tomu nič nenasvedčuje, lebo VšZP tento rok stratila viac ako 434 tisíc poistencov. Naviac je takýto návrh v príkrom rozpore so schváleným programovým vyhlásením vlády.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia