Fakultná nemocnica v Bratislave má miliardový dlh

štvrtok, 12. apríl 2007, 12:48

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Bratislava má dlh viac ako miliardu korún. Agentúre SITA to potvrdil riaditeľ nemocnice Richard Raši. Podľa neho je zadlženosť výsledkom absencie plánovania a rozpočtovania z minulých rokov. „Na základe analýz boli mnohé výkony FNsP Bratislava finančne podhodnotené zo strany zdravotných poisťovní,“ povedal Raši.

Za ideálne by považoval, keby zdravotné poisťovne uhradili zdravotníckym zariadeniam skutočné náklady za hospitalizácie. Bratislavskej fakultnej nemocnici sa podľa Rašiho zatiaľ darí vyhýbať exekúciám, situáciu sa snažia riešiť formou splátkových kalendárov a dohodou s dodávateľmi tak, aby sa nenarušila zdravotná starostlivosť o pacientov. Na otázku agentúry SITA, či podporuje fungovanie nemocnice v doterajšej podobe, alebo pripúšťa odčlenenie niektorých pracovísk, nový riaditeľ odpovedal, že momentálne riešia zmluvy so zdravotnými poisťovňami pre celú FNsP, strategickými rozhodnutiami, ako je napríklad odčleňovanie či koncepcia nemocnice, sa budú zaoberať neskôr.

Ďalším problémom, ktorý musí nové vedenie nemocnice v týchto dňoch riešiť, je aj nedostatok zdravotného personálu. Podľa Rašiho chýba nemocnici viac ako 150 sestier, ktorých nedostatok pociťujú najmä na operačných sálach. Sestry chýbajú na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny, na jednotke intenzívnej starostlivosti, na chirurgii, na interných oddeleniach a klinikách, ako aj na geriatrických pracoviskách a oddeleniach dlhodobo chorých. Nedostatok lekárov má nemocnica predovšetkým na geriatrii, vysoká fluktuácia je však aj na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny a na pracoviskách urgentných príjmov. „Prioritne sa snažíme zabezpečiť liečebno-preventívnu starostlivosť našimi lekármi. V prípade ich permanentného nedostatku privítame zdravotný personál aj zo štátov EÚ, pokiaľ budú mať záujem a zvládnu úradný jazyk,“ konštatoval Raši.

Pod Fakultnú nemocnicu s poliklinikou Bratislava spadá nemocnica v Ružinove, na Kramároch, v Petržalke a komplex budov v Starom meste.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia