HPI podporuje zrušenie prvých desiatich nemocníc

streda, 04. apríl 2007, 14:06

Health Policy Institute (HPI) víta dohodu ministerstva zdravotníctva a zdravotných poisťovní na zrušení prvých desiatich nemocníc. Zoznam nemocníc, s ktorými poisťovne neplánujú uzatvoriť zmluvy, zverejnila včera televízia Markíza. Touto redukciou by sa mal podľa HPI lôžkový fond zmenšiť o 1211 postelí, pričom ročné náklady na ústavnú starostlivosť v týchto zariadeniach predstavovali 575 miliónov Sk.

HPI upozorňuje, že samotné zrušenie týchto nemocníc neznižuje zdravotné potreby obyvateľstva. Týmto krokom sa vytvára predpoklad na efektívnejšie využitie 575 miliónov Sk, ktoré doteraz smerovali do nemocníc navrhnutých na zrušenie. Zároveň bude možné efektívnejšie využiť kapacity zostávajúcich nemocníc.

Podľa HPI je otázne, či navrhovanú redukciu bude vláda považovať za dostatočné racionalizačné opatrenie na to, aby sa navýšila platba štátu za poistencov štátu aj po 1. máji 2007. Podľa platnej legislatívy platí štát za každého svojho poistenca mesačne 5 % z priemernej mzdy, ale len do konca apríla 2007. Od 1. mája sa platba znižuje na pôvodné 4 % z priemernej mzdy. Vláda v decembri 2006 podmienila prílev ďalších zdrojov zo štátneho rozpočtu do zdravotníctva prijatím racionalizačných opatrení.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia