Ročné zúčtovanie nepodalo 80 tisíc ľudí

pondelok, 24. september 2007, 15:41

Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia nepodalo približne 16 % z tých, čo ho podať mali. Ako na pondelňajšej tlačovej besede uviedol riaditeľ sekcie dohľadu nad zdravotnými poisťovňami Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Branislav Juhás, celkovo malo podať ročné zúčtovanie 506 tisíc poistencov, povinnosť si nesplnilo vyše 80 tisíc z nich. ÚDZS ich vyzýva, aby ročné zúčtovanie podali čo najskôr, aby ho zdravotné poisťovne mohli spracovať do konca októbra, uvádza agentúra SITA.

Posledný októbrový deň je zároveň termínom, kedy musia poistenci uhradiť poisťovniam nedoplatky a zdravotné poisťovne vrátiť preplatky na poistnom. Ako upozornil Juhás, za nesplnenie povinnosti môže ÚDZS uložiť pokutu poistencom do 5 tisíc Sk a právnickým osobám, teda platiteľom alebo zdravotným poisťovniam, pokutu až do výšky 100 tisíc Sk. Ako Juhás dodal, vlani sa vyskytli prípady, keď zdravotné poisťovne nevrátili preplatky, išlo však o problémy s ich doručením tým poistencom, ktorí sa nezdržiavali na uvedenej adrese.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia