FN Bratislava: od VšZP a SZP +25 %, platy +10 %

štvrtok, 31. január 2008, 11:11

Všetci zamestnanci Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Bratislava budú mať od februára vyššie platy. Pre agentúru SITA to potvrdil primár kliniky ORL Nemocnice Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke Tibor Barta, ktorý bol poverený vyjednávať za odborové organizácie FNsP. Vedenie FNsP sa teda nakoniec dohodlo s odborovými organizáciami o dodatku ku kolektívnej zmluve za rok 2007. Od 1. februára sa tak zvyšujú tarifné platy pre zamestnancov o 10 percent.


„Naďalej sa budeme snažiť aj o zvýšenie mimotarifných zložiek platov. Ak sa pri hľadaní riešenia dospeje k dohode, aktuálne by to mohlo byť od 1. marca tohto roka,“ konštatoval Barta. Takýmto zvýšením by išlo predovšetkým o motiváciu a stabilizovanie zamestnancov nemocnice. Zároveň doplnil, že v súčasnosti nie je isté, kedy by mohlo dôjsť k podpísaniu novej vyššej kolektívnej zmluvy. „Ak však v najbližšom čase nebude podpísaná takáto kolektívna zmluva, ktorá väčšinou ustanovuje niektoré pra covno-právne a najmä mzdové podmienky nad minimom stanoveným zákonníkom práce, bude fakultná nemocnica v Bratislave jedinou, kde dôjde k zvýšeniu platov,“ vysvetlil Barta.

Odborové organizácie žiadali už v septembri minulého roka zvýšenie tarifných platov o 30 percent. Situácia sa však dostala až do takého štádia, kedy sa spor riešil pred sprostredkovateľom. Rokovanie komplikoval fakt, že k 31. decembru vlaňajška vypršala platnosť vyššej kolektívnej zmluvy (medzi Asociáciou fakultných nemocníc, Slovenským odborovým zväzom zdravotníctva a sociálnych služieb a Lekárskym odborovým združením) a predĺženie jej platnosti podľa informácií zmluvných strán, odmietol podpísať predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marián Kollár. „V súčasnom období sú teda všetky fakultné nemocnice bez vyššej kolektívnej zmluvy,“ vysvetlil Barta.

V tejto situácii pri nedohode hrozil vo FNsP štrajk. Podľa Bartu im vtedy riaditeľ FNsP Bratislava vedel ponúknuť zvýšenie tarifných platov o 10 percent, ale iba pre lekárov, zdravotné sestry a sanitárov. Predsedovia základných organizácií tak ponuku manažmentu nemocnice odmietli ako nedostatočnú, podľa nich by nevyriešila aktuálne personálne problémy vo FNsP Bratislava. Upozornili aj na fakt, že v podnikovej kolektívnej zmluve nemožno prijať dohody zakladajúce prvky diskriminácie určitých skupín zamestnancov. Sprostredkovateľ však žiadal zvýšenie o 15 percent pre všetkých pracovníkov, uvádza agentúra SITA.

Vzhľadom na podpis zmlúv medzi FNsP Bratislava, Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a Spoločnou zdravotnou poisťovňou, ktorým sa zvýšili disponibilné zdroje pre rok 2008 reálne o 25 percent, sa otvorila možnosť žiadať zvýšenie platov aj o viac ako 10 percent. Riaditeľ však pri rokovaní priznal, že minister zdravotníctva ako štatutár zriaďovateľa neodporúčal vyššie zvýšenie aktuálnych platov.
„Vzhľadom na to, že momentálne nie je platná vyššia kolektívna zmluva a riaditeľ s nami nemusel vôbec rokovať, nakoniec sme sa rozhodli pre cestu garancie 10 percent a vyjednávaním o možnostiach zvýšenia mimotarifných zložiek mzdy pre zdravotníckych pracovníkov ako cestu menšieho zla. Objem zvýšenia týchto častí platu je čiastočne závislý aj od výšky objemu financií v ponukách zdravotných poisťovni Apollo a Dôvera, s ktorými ešte vedenie nemocnice rokuje,“ dodal Barta.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia