1458 podnetov k podvodnému prepoisteniu

streda, 27. február 2008, 16:38

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) zaznamenal k 27. februáru tohto roku 1 458 podnetov s dôvodným podozrením na podvodné prepoistenie v rámci možnosti zmeny zdravotnej poisťovne k 1. januáru 2008. Ako ďalej na stredajšej tlačovej besede informoval predseda úradu Richard Demovič, ÚDZS zatiaľ neeviduje žiaden podnet voči Spoločnej zdravotnej poisťovni (SZP) a iba jeden podnet voči zdravotnej poisťovni (ZP) Apollo. Informáciu priniesla agentúra SITA.

„Maximum podnetov je voči Európskej zdravotnej poisťovni (EZP), 1 009, a voči zdravotnej poisťovni Dôvera, 427,“ vyhlásil ďalej Demovič. Ako dodal, úrad v tejto súvislosti vykonáva v EZP rozsiahly dohľad nielen v oblasti prepoisťovania a podľa predsedu ÚDZS sa ukazuje, že „v poisťovni bude čo riešiť“.

Úrad ukončil podnety, ktoré sa týkali 490 poistencov a v 254 prípadoch pristúpil k stornovaniu podanej prihlášky. Z celkového počtu podnetov pritom tvoria viac ako 37 % tie, ktoré obsahujú tvrdenie o prepoistení bez súhlasu poistenca, respektíve bez prejavu jeho vôle zmeniť zdravotnú poisťovňu. Celkovo ide o 546 poistencov, z toho 446 vo vzťahu k EZP a 92 vo vzťahu ZP Dôvera.

„Poisťovne sa nedostatočne poučili z konania úradu voči Union ZP v rámci prepoistenia k 1. januáru 2007, kedy to skončilo pokutou vo výške 3 mil. Sk a pustili sa do hazardnej hry nelegálneho prepoisťovania,“ povedal Demovič.

V roku 2006 a 2007 úrad celkovo udelil 13 449 sankcií vo forme finančnej pokuty, čo predstavuje približne 46,106 mil. Sk. Táto suma sa dá podľa Demoviča rozdeliť na minimálne dve časti. „Prvá sa týka zdravotných poisťovní a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, teda peňazí verejného zdravotného poistenia, na ktoré sa skladáme všetci. Tie sú však zo systému vytiahnuté a sú príjmom štátneho rozpočtu. Druhá, ktorá sa týka platiteľov poistného a poistencov, nie je súčasťou systému verejného zdravotného poistenia,“ poznamenal Demovič. Ako dodal, všetky tieto prostriedky by sa po zmene legislatívy mohli stať súčasťou fondu, ktorý by sa využíval v zdravotníctve. Z fondu by sa pritom podľa ÚDZS mohla financovať mimoriadne finančne náročná starostlivosť alebo liečba v zahraničí. „Peňazí v systéme totiž nie je dosť,“ upozornil Demovič

Úrad o návrhu vytvoriť takýto fond hovorí opakovane a zároveň navrhuje, aby sa ním zaoberali príslušné legislatívne orgány. Kritika Health Policy Institute, ktorá hovorí o tom, že vytvorením fondu by vznikla nešťastná motivácia sankcionovať subjekty na zdravotníckom trhu v záujme zabezpečenia prostriedkov do fondu, je podľa Demoviča táraním. „Môžeme dávať iba také pokuty, na ktoré máme nárok a ktoré nám umožňuje zákon,“ vyhlásil Demovič a doplnil, že ambíciou úradu ani nie je fond spravovať. Ako bude fond vyzerať a ako bude fungovať, je podľa predsedu ÚDZS na tvorcoch štátnej zdravotníckej politiky.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia