Ministerstvo opäť plošne znižuje ceny liekov

pondelok, 05. máj 2008, 12:10

Ministerstvo zdravotníctva pripravilo s účinnosťou od 1. 7. 2008 návrh cenového opatrenia, na základe ktorého budú plošne znížené ceny regulovaných liekov. Cieľom zníženia maximálnej ceny o 7,4 % je zníženie nárastu nákladov na lieky v druhom polroku 2008. Podľa výpočtov ministerstva by mohol objem ušetrených finančných prostriedkov predstavovať 900 miliónov slovenských korún.

Ako na svojej webovej stránke informuje ministerstvo, dôvodom na plošné zníženie cien liekov je posilňovanie slovenskej koruny voči menám štátov, z ktorých sa na Slovensko dovážajú lieky, najmä však voči euru a americkému doláru. V porovnávaných mesiacoch (január 2007 a marec 2008) posilnenie slovenskej koruny predstavuje vážený priemer 7,4%.

Opatrenie nadväzuje na podobný krok ministerstva zdravotníctva z minulého roka, keď boli administratívne znížené ceny liekov o 6,6 %.

Podľa Health Policy Institute tento krok nie je systémový a nevedie k dlhodobej udržateľnosti rastu nákladov na lieky. Namiesto plošeného znižovania cien liekov sú potrebné cielené opatrenia liekovej politiky. Navyše, po vstupe do eurozóny už nebude možné zníženie cien odôvodňovať kurzovým rozdielom. Opatrenie nie je voči subjektom na trhu spravodlivé, niektorých výrobcov administratívne zníženie cien poškodzuje viac než iných. Vo všeobecnosti budú väčšmi postihnuté firmy s portfóliom generík než výrobcovia originálov.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia