MZ navrhuje zjednodušiť vymáhanie pohľadávok

utorok, 27. máj 2008, 18:23

Ministerstvo zdravotníctva SR predložilo do pripomienkového konania návrh vecného zámeru, ako by sa dalo zjednodušiť predpisovanie a vymáhanie pohľadávok na poistnom na verejné zdravotné poistenie.

Dnešný právny stav vyžaduje, aby sa zdravotná poisťovňa, ktorá eviduje nedoplatok, obrátila na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). ÚDZS potom začína správne konanie, ku ktorému sa priebežne vyjadruje tak dlžník ako i zdravotná poisťovňa. Zdravotná poisťovňa pritom ešte uhrádza ÚDZS poplatok za vydanie rozhodnutia, ktorého výška závisí od výšky vymáhanej sumy.

Komplikovaný režim navrhuje ministerstvo zjednodušiť tým, že by sa kompetencia správneho orgánu presunula na zdravotné poisťovne, čo by zrýchlilo, zjednodušilo i zlacnilo proces vymáhania poistného.

Predložený ministerský návrh zatiaľ neobsahuje konkrétne znenie potrebných legislatívnych zmien, ide teda skôr o vecný zámer, ktorý musí ešte odobriť vláda. Termín ukončenia pripomienkového konania je 9. júna 2008.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia