Zmeniť poisťovňu chce zatiaľ 63 tisíc poistencov

štvrtok, 04. september 2008, 22:50

Dosiaľ prejavilo záujem o zmenu zdravotnej poisťovne viac ako 63 tis. poistencov. Ako pre agentúru SITA uviedol predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Richard Demovič, zatiaľ nemožno ani len odhadnúť, aký bude celkový počet žiadostí o prepoistenie. Poistenci môžu podať prihlášku do novej zdravotnej poisťovne najneskôr do 30. septembra.

„V roku 2007 požiadalo o zmenu 263 735 poistencov. Pre rôzne chyby (najmä duplicitnosť) sme z tohto počtu neakceptovali 31 a pol tisíca prihlášok,“ zdôraznil Demovič. S procesom prepoistenia je podľa neho spojených množstvo omylov, nedostatkov a pochybení. ÚDZS preto odporúča každému, kto chce využiť svoje právo na zmenu zdravotnej poisťovne, aby nekonal unáhlene.

Podľa riaditeľa sekcie dohľadu nad zdravotným poistením ÚDZS Branislavom Juhásom úradu nie sú bližšie známe dôvody, pre ktoré poistenci menia zdravotné poisťovne, pretože dôvod zmeny nie je súčasťou prihlášky. „Čiastočný obraz ale môžeme získať od tých poistencov, ktorí sa neskôr rozhodli stornovať svoju prihlášku. Zo žiadostí o storno napríklad vyplýva, že dotyční poistenci naleteli klamlivým informáciám o údajných výhodách niektorej poisťovne alebo zavádzajúcim informáciám o tom, že Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zanikne, resp. že Európska zdravotná poisťovňa je jediná, ktorá má právo vydávať európsky preukaz zdravotného poistenia. Iným dôvodom je napríklad unáhlené podpísanie prihlášky. Osobitnú kategóriu tvoria tí, ktorých niekto prepoistil bez ich súhlasu a bez ich vedomia,“ konštatoval Juhás.

V súvislosti s Európskou zdravotnou poisťovňou (EZP) Demovič zdôraznil, že časť verejnosti si mýli zánik poisťovne a prevod jej poistného kmeňa. „Sú to dve rôzne veci, EZP ako spoločnosť je v likvidácii, ale jej poistný kmeň, tí ľudia, tí tu reálne zostávajú.“ Prevod poistného kmeňa EZP na Spoločnú zdravotnú poisťovňu (SZP) bol podľa neho nevyhnutným opatrením úradu a mal len dočasný charakter. Kto však natrvalo preberie poistný kmeň EZP, to by malo byť známe do konca septembra. Demovič tiež zdôraznil, že preukazy EZP naďalej zostávajú v platnosti a naďalej ich akceptujú aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. „S nejakými väčšími problémami sme sa v tomto smere ani nestretli,“ uzavrel.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia