VšZP proti zmenám degresívnej marže

nedeľa, 01. marec 2009, 17:43

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa nesúhlasí so zmenami vo fungovaní degresívnej marže v nemocniciach. Tie pritom presadzuje jej 100-percentný akcionár Ministerstvo zdravotníctva SR. Rezort navrhuje, aby zdravotnícke zariadenia kupovali od apríla tohto roka lieky za maximálne 9-percentnú prirážku z maximálnej ceny.

Ministerstvo tvrdí, že sa tak v nemocniciach zlepší dostupnosť drahých liekov a predpokladá úsporu 4,05 mld. eur. „Zavedením jednotnej spoločnej obchodnej marže distributéra vo výške 9 % z maximálnej ceny od výrobcu sa zvýši cena drahých liekov dodávaných do zdravotníckych zariadení, čo bude mať negatívny dopad hlavne na tie nemocnice, kde sa poskytuje finančne najnáročnejšia liečba, upozorňuje VšZP v rámci pripomienkového konania. Podľa najväčšej zdravotnej poisťovne si teda takáto zmena bude vyžadovať zvýšenie nárokov na verejné zdroje.

Poisťovni sa taktiež nepáči, že určité typy liekov budú pre nemocnicu drahšie ako pre verejnú lekáreň. Na tento problém upozorňuje aj ďalšia štátna Spoločná zdravotná poisťovňa (SZP). „Výpočet ceny uplatnením 9-percentnej prirážky spôsobí cenový rozdiel radu liekov v porovnaní so zabezpečením prostredníctvom verejných lekární. Uplatnením navrhovanej prirážky bude cena radu liekov zabezpečených prostredníctvom nemocničných lekární vyššia ako cena rovnakých liekov vo verejných lekárňach. Táto zmena bude mať priamy dopad na úhradu liekov na základe verejného zdravotného poistenia,“ poukázala SZP v pripomienkovom konaní. VšZP preto v prípade, že opatrenie bude schválené, žiada, aby sa cena ustanovovala ako spoločná cena pre distribútora a verejnú lekáreň vo výške 9 % z ceny výrobcu alebo dovozcu.

Zásadným pripomienkam sa však nevyhlo ani pripravované referencovanie cien liekov. Asociácia dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok, Slovenská asociácia farmaceutických spoločností a Asociácia generických výrobcov tvrdia, že referencovanie prebehlo bez možnosti verifikácie predložených cien, a je teda podľa nich možné, že ceny niektorých liekov bude potrebné ešte následne upravovať.

Protimonopolný úrad SR zase upozorňuje na možné riziko spočívajúce v znížení ponuky liekov a ohrození ich dostupnosti pre pacientov. „V prípade väčších rozdielov medzi aritmetickým priemerom šiestich najnižších maximálnych cien v Európskej únii a cenami v ostatných krajinách hrozí to, že ponuka výrobcov sa zameria predovšetkým na krajiny, v ktorých je regulácia cien upravená menej reštrikčným spôsobom z dôvodu ekonomickej výhodnosti,“ myslí si úrad.

Ministerstvo financií SR žiada jednoznačne uviesť, z akého dôvodu sa pre príslušnú cenu na Slovensku k priemeru šiestich najnižších cien Európskej únie pripočítava dodatočných 10 %.

Rezort zdravotníctva navrhuje, aby od začiatku apríla zdravotnícke zariadenia kupovali lieky za maximálne 9-percentnú prirážku. V súčasnosti sú pritom lieky rozdelené podľa ich ceny do viacerých pásiem s rôznymi prirážkami. Pri drahších liečivách sú prirážky nižšie, pri lacnejších naopak vyššie. Podľa ministerstva sa jednotnou prirážkou v nemocniciach zlepší dostupnosť drahých liekov a zároveň zabezpečí zníženie cien lacných liekov.

Analytička Health Policy Institute Angelika Szalayová má však na uvedený krok iný názor. Domnieva sa, že ceny drahých liekov stúpnu. Od uvedeného dátumu bude zároveň stanovovanie cien liekov založené na referenčných cenách v niekoľkých štátoch Európskej únie s najnižšími cenami. V praxi to bude znamenať, že lieky na Slovensku nebudú môcť mať vyššiu cenu, ako je priemer v šiestich krajinách únie s najnižšími cenami plus 10 %.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia