Manželstvo z rozumu

štvrtok, 17. marec 2016, 14:45

Akákoľvek vláda, ktorá vzíde z novozvoleného parlamentu, bude zlepencom. Teda spojením strán s rôznorodým, priam protichodným svetonázorom.

Pojem „zlepenec“ kedysi zaviedol Robert Fico. Negatívny nádych tohto slova bol namierený voči roztrieštenej opozícii. Bumerang sa však vrátil. Teraz hrozí, že samotný Ficov Smer bude súčasťou takéhoto spojenia.

Na spoluprácu sú odkázaní národniari z SNS a Most-Híd. Oheň a voda. Ak chcú byť vo vláde, budú musieť v nej byť spolu.

Kým zdravotnícky program Mostu (spolu s programom SaS) sme v HPI hodnotili ako najlepší, program SNS by zdravotníctvu podľa nás najviac uškodil. SNS ako jediná strana chce presadzovať systém jednej zdravotnej poisťovne, kým Most je naopak zástanca plurality. Jeden bude musieť ustúpiť.

Je preto jedno, kto bude minister zdravotníctva. Či to bude úradník alebo politik. Aj tak nebude realizovať „svoj“ program, ale vládny program. Čím širokospektrálnejší zlepenec, tým bude potrebný väčší kompromis.

Pravicový zlepenec

Pravicová vláda by musela urobiť menej kompromisov. Minimálne v zdravotníctve spája pravicové strany pomerne veľký programový prienik. Určite sa vedia dohodnúť na odvolaní skompromitovaných politických nominantov, na vyšetrení káuz či na zvyšovaní transparentnosti. Takmer všetci pravičiari hovorili pred voľbami o zavedení poistných plánov a podpore plurality zdravotného poistenia.

Zrejme by nepresadili všetko zo svojich zámerov. Do vládneho programu by sa asi nedostali kontroverznejšie návrhy (NOVA chce ako jediná strana zrušiť Úrad pre dohľad, SaS zasa plánuje zrušiť centrálnu mzdovú reguláciu, #Sieť chce umožniť predaj niektorých liekov mimo lekární). Predovšetkým by však bol potrebný programový ústupok zo strany SNS a jej paternalistického pohľadu na rolu štátu v zdravotníctve.

Ľavo-pravý zlepenec

Najsilnejšia strana takejto koalície, Smer, nepredstavil žiaden program. Chce vraj pokračovať v tom, čo strana za posledné štyri roky v zdravotníctve urobila. No nech rozmýšľate akokoľvek úporne, asi si na nič konkrétne nespomeniete.

Okrem káuz, od piešťanského CTčka, luxemburského stravovania až po kliniky doktora Kostku. A okrem zbabraného zákona o poplatkoch, zbabraného tendra na PPP nemocnicu, zbabraného eHealthu, a tak ďalej.

Programovú prázdnotu Smeru môže naplniť hodnotovo blízka SNS. Národniari chcú posilňovať úlohu štátu v zdravotníctve, centralizovať rozhodovanie, monopolizovať zdravotné poistenie.

Na vznik ľavo-pravej vlády však treba pribrať do partie dve ďalšie pravicové strany. Tie vidia problémy zdravotníctva z inej perspektívy. Sú pripravené na hodnotový kotrmelec?

Za pravdepodobný kompromis považujem udržanie status quo, s drobnými vylepšeniami v medziach možností. Pre upokojenie divákov budú rituálne obetovaní niektorí kšeftári.

Viac ako minister

Ani v jednom prípade nebude súdržnosť vlády dostatočná, aby ustála zvýšený tlak. Tlak, aký prinášajú náročné reformy. Úloha ministra bude minimalistická – udržať rezort v chode. Aj preto som napísal, že je jedno, kto bude ministrom.

Skutočné rozhodnutia sa budú prijímať vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Ako najväčšia poisťovňa rozhoduje o najväčšom objeme peňazí. Funguje aj keď vládne politický pat. Nie je preto jedno, kto bude jej generálnym riaditeľom.

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia