Makro, máj 2008

pondelok, 16. jún 2008, 15:00

Rýchly odhad HDP za prvý štvrťrok 2007 prináša optimizmus

Štatistický úrad SR vo svojom tzv. rýchlom odhade HDP uviedol hodnotu tempa reálneho rastu HDP 8,7%. Je to síce menej ako 14,3% za posledný štvrťrok 2007 (toto číslo pôsobilo pri zverejnení priam neuveriteľne), ale pritom ide stále o mimoriadne priaznivú hodnotu. Možno čakať aj ďalšie mierne spomaľovanie rastu v ďalších štvrťrokoch, keďže minuloročná porovnávacia základňa je vysoká, pritom niektoré faktory rastu boli jedinečné a zoslabnú.

Klesanie miery nezamestnanosti trvá, hoci sa spomalilo

Miera evidovanej nezamestnanosti v prvom štvrťroku 2008 naďalej klesala, ale už nemohla klesať takými veľkými skokmi ako v uplynulých rokoch. Marcová hodnota 7,6% je o 1,3 percentuálneho bodu nižšia ako v marci 2007 (vtedy dokázala ešte medziročne klesnúť až o 2,5 percentuálneho bodu). Aj súčasný výsledok je priam prekvapivo dobrý. Nemožno už očakávať dramatické poklesy miery nezamestnanosti. Tá naráža na „tvrdé jadro“ pozostávajúce z ťažšie zamestnateľných (aj nezamestnateľných) osôb a každé ďalšie zníženie miery nezamestnanosti bude ťažšie ako to predchádzajúce.

Graf: Miera evidovanej nezamestnanosti v prvých troch mesiacoch príslušných rokov, v %

Zdroj: Štatistický úrad SR, 2008

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia