Filko Martin

pondelok, 13. september 2010, 23:36

Ing. Mgr. Martin Filko, MSc (*11. novembra 1980, Nižná) je riaditeľ Inštitútu finančnej politiky a hlavný ekonóm Ministerstva financií SR. V minulosti bol poradcom ministra financií Počiatka, ministra zdravotníctva Uhliarika, ministra školstva Jurzycu, premiérky Radičovej, pôsobil aj ako riaditeľ pre stratégiu v zdravotnej poisťovni Union.

Martin Filko získal magisterský titul v odbore klinická a organizačná psychológia na Univerzite Komenského v Bratislave. Na tejto univerzite absolvoval aj dvojsemestrálne štúdium logiky. Okrem toho absolvoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave, odbor medzinárodné ekonomické vzťahy. Svoje akademické skúsenosti si doplnil na Radboud Universiteit v Nijmegene (mezinárodná ekonómia) a na Erasmus Universiteit v Rotterdame (ekonómia zdravotníctva a ekonomická analýza), kde získal titul MSc. v oblasti ekonómie zdravotníctva.

V roku 2004 začal pracovať v konzultačnej spoločnosti zameranej na ekonomické a manažérske poradenstvo v oblasti zdravotnej starostlivosti Sanigest Europe, kde bol konzultantom, neskôr hlavným analytikom a projektovým manažérom. Ako člen Sanigest tímu, participoval na niekoľkých projektoch na Slovensku aj v zahraničí.

Od januára 2008 do júla 2010 bol poradcom ministra financií Počiatka, kde sa venoval problematike zdravotníctve. Počas daného obdobia sa aktívne podieľal na referencovaní cien liekov, kde identifikoval priestor pre významné úspory. V septembri 2009 sa popri práci na ministerstve stal odborným asistentom na Ústave verejnej politiky a ekonómie Fakulty sociálnych a ekonomických vied (FSEV) UK.

Po voľbách v roku 2010 sa stal externým poradcom premiérky Ivety Radičovej pre zdravotníctvo a ministerstva zdravotníctva pod vedením Ivana Uhliarika. Koncom roka 2010 však pre viaceré názorové nezhody v liekovej politike ukončil spoluprácu s ministerstvom zdravotníctva a neskôr, na jar roku 2011, ukončil spoluprácu aj s Úradom vlády Slovenskej republiky.

Začiatkom roka 2011 sa stal hlavným analytikom a poradcom na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR. V júni toho istého roku z ministerstva odišiel a začal pracovať pre zdravotnú poisťovňu Union, kde zastával post riaditeľa pre stratégiu.

Po voľbách, v marci 2012, Filko odchádza zo zdravotnej poisťovne Union a vracia sa na Ministerstvo financií Slovenskej republiky (MF SR).

Okrem vyššie uvedeného, Martin Filko pravidelne ovplyvňuje dianie v zdravotníctve a nie len v ňom, v podobe rôznych blogov, článkov alebo rozhovorov.

V súčasnosti Martin Filko posobí ako riaditeľ IFP (Inštitút pre finančnú politiku) a hlavný ekonóm MF SR.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia