HPI: Rozhodnutia ministra sú nesprávne a škodlivé

pondelok, 25. september 2006, 10:00 , , a

Štátne zdravotnícke zariadenia sa nebudú transformovať na akciové spoločnosti, povedal na tlačovej besede v piatok 22. septembra 2006 minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Uviedol, že ak by sa teraz zmenili na akciovky, museli by kvôli zadlženiu samy na seba vyhlásiť konkurz. Ministrovým zámerom je tieto zariadenia finančne stabilizovať a ponechať ich pod kontrolou štátu.

Spätnej transformácii čelia dve štátne zdravotné poisťovne – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a Spoločná zdravotná poisťovňa (SZP). Ministerstvo im chce vrátiť „verejnoprávny charakter“, príslušné zákony by mali byť vraj schválené do troch mesiacov.

Zrušenie poplatkov za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti podľa ministra nemá za následok nárast počtu pacientov. Odmietol tiež, že by to prinieslo aj zvýšenú spotrebu liekov. „Lekár predsa nepredpíše liek pacientovi, ktorý ho nepotrebuje,“ povedal Valentovič, uvádza sa v správe agentúry SITA.

Health Policy Institute (HPI) považuje rozhodnutie ministra zdravotníctva o netransformovaní nemocníc na akciové spoločnosti za nesprávne a škodlivé. Jeho dôsledkom nebude finačná stabilizácia týchto zariadení, ale naopak, prehlbovanie strát spôsobených neefektívnosťou.

Rovnako je nesprávnou a škodlivou zmena VšZP a SZP na verejnoprávne poisťovne. Ostatné zdravotné poisťovne, ktoré zostanú akciovými spoločnosťami, budú voči VšZP a SZP v nerovnoprávnom postavení a dajú sa očakávať ich námietky voči porušeniu pravidiel Európskej únie o ochrane hospodárskej súťaže.

HPI očakáva, že ministerstvo bude každý mesiac zverejňovať údaje o počte návštev u lekárov, o objeme predpísaných liekov a o počte hospitalizácií, aby sa diskusia viedla v rovine faktov a nie pocitov.

Rušenie poplatkov, znižovanie spoluúčasti, ponechávanie štátnych nemocníc a štátnych poisťovní v nejasnej právnej forme či selektívne zmäkčovanie pravidiel (ochrana štátnych nemocníc pred exekúciami, kým súkromné zdravotnícke zariadenia túto výhodu nemajú) sú opatrenia, ktoré len oddialia a predražia nevyhnutnú transformáciu. Tú, ktorú po desaťročiach stagnácie slovenské zdravotnictvo konečne začalo podstupovať.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia