Subjektívna spokojnosť znovu láme rekordy, asi aj vďaka rétorike vlády

piatok, 01. jún 2007, 15:15

Na jedno z májových rokovaní vlády (23. 5. 2007) bol predložený Spotrebiteľský barometer, vypracovaný Štatistickým úradom SR za apríl 2007. Vzhľadom na nápadné zlepšovanie jeho hodnôt od druhého polroka 2006 neprekvapí, že znova vyznel vysoko pozitívne. Pri hodnotení doterajšieho vývoja hospodárskej situácie na Slovensku sa pozitívne vyjadroval doteraz najvyšší podiel opýtaných (47 %). Posudzovanie doterajšieho vývoja ekonomiky je indikátorom, pri ktorom bol medziročný posun najvýraznejší. Aj budúcnosť ekonomiky v SR videli respondenti pozitívnejšie než pred mesiacom. Zúžil sa okruh pesimistov na doterajšie minimum 13 %.

Respondenti oproti minulosti hodnotili pozitívnejšie aj:

  • očakávané úspory v domácnosti
  • nezamestnanosť
  • infláciu
  • perspektívu veľkých nákupov v domácej ekonomike

Zaujímavé je, že respondenti hodnotili s veľkým optimizmom infláciu, ale nehodnotili ju tak v roku 2005, keď mala podobnú mieru. V komparácii s aprílom 2006 boli spotrebitelia výrazne optimistickejší. Najväčšou mierou k tomu prispelo zvýšenie optimizmu pri odhadovanom vývoji ekonomiky SR, vplyv ostatných zložiek bol tiež kladný. Aj prognózy vývoja boli výrazne priaznivejšie ako pred rokom.

Tento jav nie je vysvetliteľný len práve prebiehajúcimi objektívnymi ekonomickými trendmi. Je asi zmesou troch faktorov:

  1. Časového posunu. Pozitívne tendencie asi musia pretrvávať dlhšie, aby sa odrazili vo vnímaní občanov.
  2. Objektívnych tendencií. Sociálno-ekonomické parametre sa naozaj zlepšujú, nie však v takej miere, ako to vyzerá podľa vnímania respondentov.
  3. Nálad a masovopsychologických vplyvov. Tu hrá rolu ochranársky postoj vlády voči obyvateľstvu.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia