Väzňova dilema

štvrtok, 20. august 2009, 16:32

Väzňova dilema je názov problému z oblasti teórie hier. V roku 1950 ho sformulovali Merril Flood a Melvin Dresher. Jeho znenie doladil Albert Tucker nasledovne:

Dvaja podozriví sú zadržaní políciou. Polícia nemá dostatok dôkazov a navštívi preto oboch väzňov, ktorí sú oddelení, aby im ponúkla rovnakú dohodu. Ak bude jeden z nich svedčiť proti druhému (zradí druhého) a tento nič neprezradí (bude spolupracovať), zradca bude prepustený a spoluväzeň si musí odsedieť celých desať rokov. V prípade, že obaja nebudú svedčiť, budú odsudení len na 6-mesačné odňatie slobody. Ak sa väzni zradia navzájom, bude im udelený 5-ročný trest. Obaja väzni sa musia rozhodnúť, či budú mlčať alebo svedčiť, pričom vedia, že spoluväzeň sa o zrade nedozvie pred ukončením vyšetrovania. Ako by mali väzni konať?

Na prvý pohľad sa pozorovateľovi zdá, že najvýhodnejšie je pre oboch mlčať, vtedy odídu s najnižším trestom (po 6 mesiacov). Avšak z individuálneho pohľadu každého jedného zo zadržaných to vyzerá inak: ak bude mlčať, môže dostať trest 6 mesiacov alebo 10 rokov. Ak prehovorí, môže sa dostať na slobodu alebo dostane 5-ročný trest. Racionálnym individuálnym rozhodnutím je teda zrada, ktorá je matematicky vždy výhodnejšia, a to bez ohľadu na to, akú stratégiu si vyberie druhý väzeň.

Väzeň B mlčí Väzeň B zradí
Väzeň A mlčí Obaja: 6 mesiacov Väzeň A: 10 rokov
Väzeň B: oslobodený
Väzeň A zradí Väzeň A: oslobodený
Väzeň B: 10 rokov
Obaja: 5 rokov

Iná situácia nastáva pri opakovaní väzňovej dilemy (tzv. iterovaná väzňova dilema), kde sa podobná situácia rieši opakovane a „zradcu“ môže potrestať hnev „zradeného“. Tu sa racionálnou stratégiou javí spolupráca (mlčanie).

Väzňova dilema pomáha racionálne vysvetliť niektoré neefektívne rozhodnutia napr. v ekonómii alebo politike.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia