Lekárska služba prvej pomoci: riešenie?

nedeľa, 31. január 2010, 12:00

Na problémy spojené s úpravou lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) sme opakovane upozorňovali v newsletteri (IntoBalance 6/20071/2009). Povinné služby lekárov pre tretie subjekty na základe rozpisu samosprávneho kraja, neraz nevýhodne odmeňované, viedli pred rokom časť lekárov na východnom Slovensku k petícii za riešenie tejto situácie.

Parlamentný výbor pre zdravotníctvo si následne vyžiadal od ministra zdravotníctva analýzu stavu LSPP. Na jej základe poslanec J. Valocký (Smer-SD) navrhol zrušiť LSPP po 24:00 hod, čím síce vyšiel v ústrety nespokojným lekárom, ale vzbudil zároveň nevôľu verejnosti ako aj koaličných partnerov. Svoj návrh v druhom čítaní v parlamente stiahol a identifikované problémy LSPP zostali naďalej nedotknuté. Minister zdravotníctva R. Raši cez médiá odkázal predsedovi zdravotníckeho výboru V. Novotnému (SDKÚ-DS), že na ťahu s návrhom riešenia je teraz on.

V januári 2010 V. Novotný so straníckym kolegom P. Markovičom predložili do parlamentu novelu zákona o poskytovateľoch, ktorou chcú zachovať dostupnosť LSPP a zároveň dosiahnuť aj spokojnosť slúžiacich lekárov.

V zákone navrhujú upravujú tri veci:

  • zrušiť povinnosť lekárov slúžiť LSPP

  • zrušiť kompetenciu samosprávnych krajov vydávať rozpisy týchto služieb

  • deregulovať výšku úhrady za zdravotnú starostlivosť poskytovanú v rámci LSPP

Ako uvádzajú predkladatelia v dôvodovej správe, tieto zmeny majú umožniť rozvíjať dobrovoľný kontraktačný systém poskytovania zdravotnej starostlivosti. Za zabezpečenie geograficky i časovo dostupnej zdravotnej starostlivosti nesie zodpovednosť zdravotná poisťovňa. Poskytovatelia získajú možnosť v rámci negociácií o kontrakte so zdravotnou poisťovňou vyrokovať také podmienky, ktoré považujú za uspokojujúce. V opačnom prípade majú právo dobrovoľne kontrakt odmietnuť. Na ochranu poistencov má vláda k dispozícii nástroj v podobe regulácie verejnej minimálnej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorá je pre zdravotné poisťovne záväzná.

Návrh si zatiaľ získal podporu zástupcov lekárskych združení a pozitívne sa k nemu vyjadrila aj ZP Dôvera. Je ale pravdepodobné, že návrh na riešenie LSPP sa nedostane za prvé čítanie v parlamente, keďže jeho predkladateľmi sú opoziční poslanci. Uprednostňovanie politického pred vecným videním sveta pritom zdravotníctvu rozhodne nepomáha. Absencia odbornej diskusie patrí k najhorším dôsledkom končiaceho sa volebného obdobia.

V každom prípade však tento návrh ukazuje konkrétnu cestu, akou by sa po voľbách mali vydať tvorcovia zdravotnej politiky. Neriešenie problému LSPP sa im inak môže vypomstiť.

 

Disclosure: v čase písania textu bol autor odborným poradcom tímu SDKÚ-DS Dôstojný život pod vedením Ivety Radičovej

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia