Šéfom ÚDZS opäť Ján Gajdoš

pondelok, 30. august 2010, 2:55

Vláda v piatok 27. augusta 2010 odvolala predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Richarda Demoviča a do funkcie vymenovala Jána Gajdoša. Ján Gajdoš bol predsedom ÚDZS od roku 2005 do januára 2007, keď ho z funkcie odvolala vláda Roberta Fica na základe účelovej zmeny zákona.

Health Policy Institute víta návrat Jána Gajdoša na čelo úradu. Môže tak pokračovať v práci, z ktorej bol bezdôvodne a predčasne odvolaný. Už vtedy sme uviedli – a naďalej si za svojimi slovami stojíme – že Ján Gajdoš má morálnu autoritu, je to slušný človek a skvelý odborník.

Reforma zdravotníctva v roku 2004 vytvorila Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ako nezávislý orgán. Jeho nezávislosť garantoval zákon o zdravotných poisťovniach, ktorý neumožňoval odvolať predsedu ÚDZS bez udania závažného dôvodu. Poslaneckou zmenou zákona o zdravotných poisťovniach (predkladatelia: Valocký/Zvonár) sa na sklonku roka 2006 podarilo zrušiť toto „obmedzenie“.

Vláda Roberta Fica svoju právomoc využila prakticky hneď potom, ako novela zákona nadobudla účinnosť a Jána Gajdoša z funkcie odvolala. Na jeho pozíciu vymenovala Richarda Demoviča, zakladajúceho člena strany Smer-SD a niekdajšieho riaditeľa nemocnice v Podunajských Biskupiciach.

Health Policy Institute vtedy upozorňoval:

„…ak bude vláda disponovať právomocou odvolať predsedu úradu na návrh ministra zdravotníctva, úrad sa dostane do podriadeného postavenia voči ministerstvu zdravotníctva. Stratí tak predpoklady pre svoju hlavnú funkciu, a to nezávislý dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a zdravotným poistením na základe technických a odborných kritérií, nie na základe politických záujmov. Dohľad nad štátnymi zdravotníckymi zariadenami a štátnymi zdravotnými poisťovňami tak bude vystavený konfliktu záujmov a dôjde k porušeniu transparentnosti prostredia.

Obavy sa naplnili: ÚDZS pod vedením Demoviča toleroval finančné problémy štátnej VšZP, hľadal zámienky na sankcionovanie súkromných poisťovní a pri likvidácii Európskej zdravotnej poisťovne sa strata jeho nezávislosti prejavila naplno. Najprv bol pri problémoch v poisťovni pasívny a nerozhodný (akcionári poisťovne, finančná skupina J&T, mali dobré kontakty s vládou), neskôr vydal nesprávne rozhodnutie o bezodplatnom prevode poistného kmeňa do Spoločnej zdravotnej poisťovne (o jeho kúpu mali záujem všetky súkromné poisťovne, čo by bolo likvidátorovi EZP umožnilo uhradiť nezaplatené záväzky voči poskytovateľom).

Odvolanie Richarda Demoviča bolo preto správnym krokom, pretože vo svojej funkcii zlyhal. Zásadným spôsobom k tomu však prispela práve strata nezávislosti ÚDZS. Zmena vo vedení ÚDZS by preto mal byť len prvým zo série krokov, ktoré na úrad vracajú odbornosť a nezávislosť. V pripomienkovom konaní je návrh zákona, ktorým by vláda mala stratiť kompetenciu odvolávať predsedu ÚDZS bez udania dôvodu. Stav na úrade by sa tak od 1. januára 2011 vrátil do obdobia „pred Ficom“.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia