Krízový manažér na čele rezortu

sobota, 26. marec 2016, 12:47

Ministrami slovenského zdravotníctva boli vyše 40 rokov samí lekári. Po prvý raz túto šnúru pretrhla v roku 2012 právnička Zuzana Zvolenská. A dnes už nie je tabu, aby na čele rezortu stál nelekár.

Zdravotníctvo nie je medicína. Na riadenie organizácie či rezortu sa vyžadujú znalosti, ktoré sa na lekárskej fakulte nevyučujú. Iste, jestvujú kombinácie dobrého lekára aj manažéra v jednej osobe. Ale zďaleka to nie je pravidlo.

Nemám preto najmenší problém s tým, aby ministrom zdravotníctva bol nelekár. Krízový manažér je v kríze lepšou voľbou. A slovenské zdravotníctvo je v kríze.

Do nového roku vstúpilo s polmiliardovým dlhom nemocníc. V zdravotníckom rozpočte na tento rok zíva obrovská diera, ktorá sa ešte zväčší pri ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia. Reexport oberá pacientov o dostupné lieky a vakcíny.

Budúci minister bude čeliť enormným operatívnym problémom a tlakom.

To je aj odpoveď na otázku, prečo žiadna strana nechcela zobrať rezort zdravotníctva, hoci všetci mali pred voľbami plné ústa kritiky.

 

Programové priority

Programové priority novej vlády sú riedke. Odrážajú skutočnosť, že rodiaca sa koalícia je naširoko rozkročená. Dosiahnutý kompromis je preto nemastný-neslaný, vágny.

Budúca vláda sľubuje dokončiť veci, ktoré akosi nestihla urobiť za ostatné 4 roky (eHealth, DRG). Vraj skráti čakacie doby a viditeľne zvýši kvalitu zdravotnej starostlivosti. Obmedzí zisk súkromných poisťovní. Opraví zbabraný zákon o poplatkoch. A do kontrolných orgánov VšZP a ÚDZS obsadí nominantov opozície.

Uvidíme, aké podrobnosti prinesie programové vyhlásenie vlády, ale zatiaľ to nevyzerá na nejaké prevratné zmeny.

Napríklad eHealth. Richard Raši ešte v roku 2008 sľuboval spustenie prvých služieb elektronického zdravotníctva na rok 2010. Máme rok 2016 a stále nič…

Alebo návrh, aby bola opozícia zastúpená vo VŠZP a ÚDZS. Znamená to posilňovanie systému straníckych nominácií v zdravotníctve. Prečo majú dohľad verejnej moci robiť politici? Prečo nie napríklad odbory, komory, samosprávy, pacientske organizácie, tretí sektor?

Ale vráťme sa k spomínaným časovaným bombám, akými sú rozpočtová diera či dlh nemocníc.

Priority novej vlády, na ktorých sa zhodli koaliční partneri, sa týchto problémov ani nedotkli. Pritom nám čochvíľa prerastú cez hlavu.

Ak sa predpovede naplnia, a do ministerského kresla si sadne profesionálny krízový manažér, nepolitik a nelekár, pre rezort to môže byť veľmi dobrá správa.

Zároveň by sa tým potvrdilo, že v Smere-SD došlo k presunu moci. Košická skupina zoslabla. Ako veľmi, ukážu ďalšie mesiace.

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

 

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia