Rok 2007: Chaos menom „štátne zdravotníctvo“

pondelok, 07. január 2008, 17:00

Zdravotníctvo v roku 2007 najvýznamnejšie ovplyvnil premiér Robert Fico, a to napriek tomu, že zdravotníctvu nerozumie. Zdravotná politika tak pod taktovkou Roberta Fica nadobudla rozmery ideológie pod heslom budovania „štátneho zdravotníctva“.

Takto ideologicky poňatá zdravotná politika nie je uchopiteľná štandardným rámcom cieľov a nástrojov zdravotnej politiky. Navyše, súčasnej vláde na jasné definovanie cieľov a nástrojov nechýba len know-how, ale najmä kapacita vzdelaných ľudských zdrojov.

Napriek tomu sa koalícií podarilo presadiť zásadnú novelu zákona č. 581/2004 o zdravotných poisťovniach, ktorou sa snaží obmedziť rozdelenie zisku zdravotných poisťovní. To, že novela je zrejme protiústavná (siaha na základné ústavné právo – súkromné vlastníctvo) neprekvapí, prekvapí však to, že bola prijatá ako retroaktívna a nespĺňala základné legislatívno-technické náležitosti.

Tento amatérsky legislatívny postup však nebol výnimočný. Legislatívny proces bol počas celého roka zmätočný. Ministerstvo nedodržiavalo lehoty na medzirezortné pripomienkové konanie, odmietlo právoplatnú hromadnú pripomienku občanov a zákon na dvakrát pretlačilo cez legislatívnu radu vlády, v ktorej sediaci docenti práva pokojne na vládu posunuli zrejme protiústavný zákon.

Ani koncept „štátneho zdravotníctva“ nemal počas roka konzistentné kontúry. Fico najprv ohlásil vznik jednej zdravotnej poisťovne, aby následne oznámil, že pluralita sa neruší a že chce len súkromné poisťovne vytlačiť z trhu. Vo finále už oznamoval, že ich vytlačiť nechce, len im zakáže dosahovať a vyplácať zisk. Celý tento chaos sa odrazil na kvalite novely. Podľa Združenia zdravotných poisťovní SR je zákon nielenže zlý, ale aj prakticky nevykonateľný. Ako sa cítia ľudia na sekcii legislatívno-právnej?

Druhá časť skladačky do štátneho zdravotníctva malo byť optimalizovanie siete nemocníc. Ak sa povznesieme nad fakt, že minimálna sieť bola celkovo predložená päťkrát vždy rozličnou metodikou a číslami, tak nemôžeme nepripomenúť, že v závere žiadna metodika potrebná nebola – oznámil ju Fico na tlačovej besede – štátne zariadenia sú „in“ a všetky ostatné sú „out“. Otázkou zostáva, načo je ministerstvu zdravotníctva sekcia zdravia…

Pocit bezradnosti ešte viac umocňuje neplnenie ani štandardných úloh. V posledných mesiacoch roka 2007 si minister Valentovič nechal zrušiť viaceré úlohy. Medzi nimi aj analýzu zlúčenia VšZP a SZP, analýzu finančne náročnej liečby a vytvorenie štandardov účtovníctva pre zdravotné poisťovne a výkazníctvo pre nemocnice. Je prebytočná aj sekcia financovania?

Celkovo pozícia ministra zdravotníctva je pri riadení systému až treťoradá. O osude (zo)smerovania zdravotníctva rozhoduje Fico, o fungovaní ministerstva a nemocníc rozhoduje predseda parlamentu Paška a ministrovi tak zostávajú hry na úrovni nešťastného helicobactera. Ešteže mu na tú hru skočili aspoň opoziční poslanci na čele s SDKÚ-DS.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia