SLK: plat lekára by mal byť 2900 eúr

štvrtok, 18. október 2007, 11:34

Slovenská lekárska komora (SLK) nie je spokojná s návrhom na zvýšenie platieb štátu za svojich poistencov. Víkendový snem SLK sa uzniesol na tom, že navrhované zvýšenie na 4,5 % z priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve je nedostatočné. Ako podľa agentúry SITA uviedol prezident SLK Milan Dragula, lekárska komora žiada navýšenie na 5 %. „Snem SLK žiada vládu, aby sa navýšené finančné prostriedky použili výlučne na zdravotnú starostlivosť a okamžité navýšenie odmeny za prácu všetkým lekárom,“ tlmočil Dragula uznesenie snemu.

Lekárska komora varuje, že navýšenie finančných zdrojov v zdravotníctve je nevyhnutné, ak sa má zastaviť odchod zdravotníckych pracovníkov do zahraničia. Vyššie mzdy by mali zároveň motivovať k návratu tých lekárov, ktorí už do zahraničia odišli. Podľa Dragulu v súčasnosti chýba na Slovensku približne 2 300 lekárov. Táto potreba bude ešte stúpať. Ako upozornil Dragula, v roku 2010 prestanú platiť výnimky pre zdravotníckych pracovníkov, ktorí v súčasnosti môžu pracovať viac, ako je štandardných 48 hodín týždenne. Nemocnice však už v súčasnosti majú problémy s dodržiavaním Zákonníka práce. SLK preto upozorňuje, že už teraz sa treba týmto problémom zaoberať.

Ako Dragula pripomenul, s nedostatkom zdravotníckych pracovníkov sa boria aj ostatné krajiny Európskej únie, preto hľadajú nové pracovné sily napríklad aj na Slovensku. Podľa Dragulu osem z desiatich medikov už v súčasnosti deklaruje, že po získaní atestácie nechcú ostať v SR, ale pôjdu za lepšími pracovnými a finančnými podmienkami do zahraničia. Podľa SLK, ak by malo byť ohodnotenie lekára skutočne motivačné, základný mesačný plat by mal dosiahnuť zhruba 2 900 EUR, čo je vyše 97 tis. Sk. SLK si podľa jej prezidenta uvedomuje, že túto hranicu sa nedá dosiahnuť naraz, no nazdáva sa, že zvyšovanie platov by malo byť razantnejšie, ako je to v súčasnosti.

Dragula zopakoval, že lekári v súčasnosti, aby vyhoveli pracovnej legislatíve, si často napíšu voľno, ale ostávajú na pracovisku. SLK je však proti tomu, aby sa Zákonník práce porušoval. Prezident SLK však zároveň pripomenul, že v zdravotníctve sa porušuje zákon o cenách, podľa ktorého by žiaden subjekt nemal predávať výrobky či služby za cenu nižšiu, ako sú náklady. Nedostatok zdrojov v zdravotníctve však spôsobuje, že náklady na zdravotnú starostlivosť poisťovne nehradia v plnom rozsahu a svoje platby limitujú. Zdravotnícki pracovníci však nemajú možnosť poskytnúť zdravotnú starostlivosť len do výšky limitu.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia