Na prvý pohľad rovnaké. A predsa iné (publikácia)

piatok, 05. september 2008, 2:06

Publikácia prináša Rating zdravotných poisťovní 2008. V ňom zvíťazila zdravotná poisťovňa Dôvera pred Unionom, na treťom mieste skončila ZP Apollo, štvrtá bola Spoločná zdravotná poisťovňa a posledná priečka patrí Všeobecnej zdravotnej poisťovni. (výsledky, zhrnutie metodiky)

Autori: A. Szalayová, P. Pažitný, S. Frisová, S. Hnilicová, T. Szalay

Health Policy Institute, september 2008, 128 strán

Health Policy Institute predstavil publikáciu Na prvý pohľad rovnaké. A predsa iné (formát PDF) na rovnomennej medzinárodnej konferencii o kvalite zdravotných poisťovní v Bratislave 4. septembra 2008.

Rating zdravotných poisťovní znižuje informačnú medzeru medzi poistencom a poisťovňamizvyšuje transparentnosť prostredia. Jedine prehľadné a dostupné informácie zvyšujú dôveru poistencov voči poistnému systému a zdravotným poisťovniam.

Hodnotenie zdravotných poisťovní formou ratingu plní dva základné ciele: informuje poistencov a porovnáva poisťovne:

  • Prvým cieľom je informovanie spotrebiteľa o rozdieloch medzi zdravotnými poisťovňami. Poistenec sa môže na základe parametrov hodnotených v ratingu rozhodnúť, v ktorej poisťovni sa poistí. Zrejme si vyberie takú poisťovňu, ktorá mu poskytne služby podľa jeho preferencií.

  • Druhým cieľom je poskytnutie porovnávacej bázy pre zdravotné poisťovne na zlepšenie ich vlastných procesov a ponúkaných služieb.

Na tomto mieste prinášame súhrnné vyhodnotenie ratingu (podrobnejšie viď Profily jednotlivých zdravotných poisťovníMetodika ratingu zdravotných poisťovní 2008):

  1. Najlepšie hodnotenie za rok 2008 dosiahla zdravotná poisťovňa Dôvera. Oproti roku 2007 sa zlepšila z druhého na prvé miesto, pričom v obidvoch rokoch dosiahla rating „A“.

  2. Na druhom mieste skončila zdravotná poisťovňa Union, ktorá v roku 2007 rating vyhrala. Aj zdravotná poisťovňa Union dosiahla v obidvoch rokoch rating „A“.

  3. Na treťom mieste sa umiestnila zdravotná poisťovňa Apollo, ktorá síce skončila na rovnakej pozícii ako v roku 2007, ale jej rating klesol z hodnotenia „B“ na kategóriu „C“.

  4. Na štvrtom mieste skončila Spoločná zdravotná poisťovňa, ktorá si oproti roku 2007 zlepšila aj rating z „D“ na „C“ a aj pozíciu zo 6. na 4. miesto.

  5. Na piatom mieste sa umiestnila Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá oproti minulému roku dosiahla rovnaký rating „D“ a aj rovnaké 5. miesto.

Európska zdravotná poisťovňa z dôvodu vstupu do likvidácie nebola v ratingu zdravotných poisťovní za 2008 hodnotená.

 


 

Súčasťou projektu bola i webová aplikácia na urobenie vlastného ratingu 2008 podľa osobných preferencií užívateľa na adrese http://poistovne.sme.sk.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia