Päť ciest ministra zdravotníctva

piatok, 04. máj 2007, 17:00

Motto:

„Povedali by ste mi, prosím, ktorou cestou by som mala odtiaľto ísť?“ opýtala sa Alica.
„To do značnej miery závisí od toho, kam chceš ísť,“ povedala Mačka.
„Veľmi mi nezáleží na tom, kam,“ povedala Alica.
„Potom vôbec nezáleží na tom, ktorou cestou pôjdeš,“ povedala Mačka.

(Lewis Caroll: Alica v krajine zázrakov)

Lewis Carrol pri písaní Alice v krajine zázrakov určite netušil nič o smere, akým sa dnes uberá slovenské zdravotníctvo. Paralela s rozprávkou je však nebezpečná – v realite to môže skončiť oveľa horšie. Čo vlastne dnes robí ministerstvo zdravotníctva? Snaží sa kráčať naraz piatimi cestami.

Cesty zbytočné

Chýbajúca vízia sa nedá prehliadnuť. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič úplne zbytočne vložil svoju energiu a kredit do veľmi pochybných návrhov ako násilné prepoistenie poistencov štátu, transformácia štátnych zdravotných poisťovní na verejnoprávne organizácie a zákaz zisku zdravotných poisťovní. Tieto návrhy kritizuje nielen opozícia, ale aj protimonopolný úrad, ministerstvo financií a najnovšie ich zamietla aj legislatívna rada vlády. K tomu je tu ešte silné podozrenie na protiústavnosť niektorých ministrových návrhov. Je veľmi pravdepodobné, že toto úsilie ministra nebude v kľúčových aspektoch úspešné.

Cesty neprepočítané

Čo sa týka financovania, presadil nezmyselné zvýšenie platby štátu len na prvé štyri mesiace roka 2007. Buď mal túto platbu znížiť na 4,33 percenta – potom však na 12 mesiacov – alebo zabezpečiť, aby sa 5-percentná platba dodržiavala po celý rok. Nestalo sa ani jedno. Zato však Všeobecná zdravotná poisťovňa pod vplyvom „rýchlej“ hotovosti v prvom kvartáli a pod tlakom na zvýšenie miezd lekárov uzavrela s vybranými poskytovateľmi naozaj štedré zmluvy.

Lenže platba za jedného poistenca štátu poklesne v máji o 173 korún. Pri odhadovanom počte 1,8 milióna „štátnych poistencov“ tak poklesnú príjmy Všeobecnej zdravotnej poisťovne o viac ako 300 miliónov korún mesačne. Zároveň jej platobná schopnosť (5,18 percenta z poistného po prerozdelení) je už dnes len tesne nad hranicou povoleného minima (3 percentá).

Minister zároveň pripravil rezort o 2,5 miliardy korún ročne tým, že zrušil poplatky za zdravotnú starostlivosť. V rovnakom čase ako Slovensko regulačné poplatky zrušilo, ich Maďarsko a Česko zavádzajú.

Inými slovami: zdravotníctvo čakajú finančne veľmi rozkolísané časy a VšZP zrejme čakajú veľké problémy.

Cesty politické

Bude veľmi zaujímavé sledovať počínanie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ak VšZP začne vykazovať problémy s platobnou schopnosťou. Dnes je tento úrad, ktorý dohliada aj na hospodárenie zdravotných poisťovní, obsadený politicky: jeho predsedom je jeden zo zakladateľov strany Smer. Paradoxne, cestičku na ovládnutie úradu si minister Valentovič nevyšliapal sám. Nechal to na poslancov Smeru, ktorí politické ovládnutie úradu navrhli. On sám sa od ich konania dištancoval, hoci otvorené dvere okamžite využil.

Cesty redukčné

Podobne sa minister zachoval aj pri rušení lôžok. Najprv bol zverejnený návrh na redukciu postelí, ktorý mali odobriť VÚC. Tie návrh rezolútne odmietli. Namiesto akútnych postelí sa mali nezmyselne rušiť chronické a psychiatrické lôžka. Následne minister prestal hovoriť o zrušení a začal hovoriť o reprofilizácii. Vo finále predstavil návrh na zrušenie 10 nemocníc, aby sa nakoniec od celej redukcie absolútne dištancoval a vyhlásil, že je to úlohou zdravotných poisťovní. Poisťovniam však na tento krok chýbajú zmysluplné nariadenia o minimálnej sieti a zoznam indikátorov kvality. Oba dokumenty dodnes ministerstvo neposlalo ani do medzirezortného pripomienkového konania.

Cesty nedotknuté

Okrem spomínaných technických noriem však ministerstvo nepripravilo ani štandardizáciu kódovania a vykazovania výkonov, chýba moderný pohľad na platobné mechanizmy, nepracuje sa na katalógu výkonov a ani na protokoloch diagnostiky a liečby najzávažnejších chorôb.

Jediným svetlým momentom tak zostáva celkom slušný návrh na zmenu prerozdeľovacieho mechanizmu vytvorením tzv. „high risk pool“ a posledný výrok ministra o možnom zúžení solidárneho balíka. Táto cesta však vo vláde populistov vyznieva pre ministra ako rozlúčková.

článok bol publikovaný v časopise .týždeň 18/2007

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia