Zrušiť poplatky sa rozhodlo jedine Slovensko

štvrtok, 29. marec 2007, 12:00

Regulačné poplatky sú pevnou súčasťou zdravotníctva viacerých transformujúcich sa krajín. Aj v týchto krajinách tak padne umelo živený mýtus o bezplatnom zdravotníctve. Jedinou výnimkou regiónu je Poľsko, kde vláda doteraz nezaviedla a ani nezamýšľa regulačné poplatky zaviesť.

Regulačné poplatky boli na Slovensku zavedené 1. 6. 2003 v rámci tzv. stabilizačnej fázy reformy zdravotníctva. Vzhľadom na čl. 40 Ústavy, ktorá každému občanovi garantuje bezplatné zdravotníctvo však boli technicky zavedené ako administratívne poplatky a poplatky za stravu a ubytovanie v nemocnici. Takéto zavedenie bolo ústavne konformné, čo potvrdil Ústavný súd v máji 2005.

V čase, keď slovenská vláda regulačné poplatky znížila na 0 korún, maďarská vláda rozhodla o ich zavedení. Od 15. 2. 2007 sa v Maďarsku za návštevu lekára platí 300 forintov, čo je približne 40 korún. Pravicová vláda v Čechách má taktiež ambíciu zaviesť regulačné poplatky od 1.1.2008. Aj v týchto krajinách tak padne umelo živený mýtus o bezplatnom zdravotníctve. Jedinou výnimkou regiónu je Poľsko, kde vláda doteraz nezaviedla a ani nezamýšľa regulačné poplatky zaviesť (viď Aké sú poplatky v zdravotníctve v krajinách CEE?, formát PDF).

#TABULKA

Lídrami v zavádzaní regulačných poplatkov však nie sú krajiny Strednej Európy, ale Bulharsko a Lotyšsko. Tie ich zaviedli ešte v roku 1999.

Samozrejme, regulačné poplatky nie sú jedinou formou súkromných výdavkov v zdravotníctve. Pripomíname, že aj krajiny, ktoré oficiálne nemajú žiadne regulačné poplatky vykazujú vysokú mieru podielu súkromných výdavkov na celkových výdavkoch. Napríklad v Poľsku je to 27 %, v Maďarsku to pred zavedením poplatkov bolo 31 %. Jedinou krajinou, v ktorej je podiel súkromných výdavkov nižší ako 10 %, je Česká republika (Tabuľka 1).

Špeciálne poďakovanie:

Pri vytvorení a kompletizácii priloženého prehľadu poplatkov mi aktuálnymi informáciami z jednotlivých krajín neoceniteľne pomohli: Simona Frisová, Tiia Arro, Zsombor Kovácsy, Pavel Hroboň, Svetla Kostadinova, Marzena Kulis, Boris Kramberger a Spaso Vulič.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia